ISO SKOLA SVERIGE

  

Arbetsmiljöfrågor blir allt viktigare i skolor och statistik påvisar att ohälsan och arbetsmiljön han förbättras i vissa skolor. Genom införande av ISO 45001-ARBETSMILJÖ LEDNINGSSYSTEM ökar möjligheterna att ses som en effektiv och attraktiv skola där skolledning, lärare och elever får en tryggare arbetsmiljö på Åland.

ISO 45001 är den internationella ledningssystemsstandarden för arbetsmiljö som väl lämpar sig även inom skolvärlden.

Syfte med ISO SKOLA SVERIGE

Syftet med skolprojektet ISO SKOLA SVERIGE är att skapa ett ramverk för arbetet med arbetsmiljörisker och möjligheter. Ledningssystemet ska förhindra arbetsrelaterade skador och ohälsa, samt skapa säkra och hälsosamma arbetsplatser vilket gynnar skolledning, lärare och elever. Ledningssystemet kan även hjälpa skolorna att uppfylla de lagkrav som verksamheten berörs utav.

Utmaningar med ISO 45001

Inledningsvis görs en noggrann kartläggning av arbetsmiljön och påverkande arbetsmiljöfaktorer för skolans verksamheter. Här är det viktigt att beakta både fysiska och psykosociala aspekter. Det är utifrån denna nulägesanalys som arbetsmiljöarbetet sedan kan byggas.

Skolledningen utgör en viktig intressent i själva arbetsmiljöarbetet men det kan ibland vara svårt att få med personal, lärare och elever i arbetsmiljöarbetet. Genom ett tydligt ledarskap och stort engagemang från högsta skolledningen motiveras övriga i skolan till att aktivt medverka i arbetet när de inser fördelarna.

Planering av arbetsmiljöledningssystemet

Första steget efter att kartläggning och nulägesanalys är utförd blir att planera vad skolan ska fokusera på utifrån resultaten. Stor vikt läggs även på fastställande och bedömning av arbetsmiljörisker och möjligheter och arbetet ska ske i samråd med personal, lärare och elever på skolan. All denna information ska tillsammans tas om hand och vidare arbete ska speglas genom policy, mål och handlingsplaner.

Arbetsmiljöstyrning

Utifrån riskerna och möjligheterna ska verksamheten på skolan styras. Arbetsmiljöansvar ska vara tydligt definierat i verksamheten på skolan och ansvariga ska få den utbildning som respektive arbete och ansvar kräver. Styrning sker ofta genom att fastställa de rutiner och arbetssätt som ska användas och tillämpas samt att rätt förutsättningar finns. Här gäller det att rutiner och arbetssätt även fungerar i praktiken!

Uppföljning av arbetsmiljöledningssystemet

För att kunna få ett kvitto på att arbetsmiljöarbetet fungerar och planerade resultat uppnås måste mätningar, analyser, uppföljningar och utvärderingar göras. Genom att göra dessa regelbundet kan man snabbt se trender och förändringar som man sedan kan agera på så tidigt som möjligt.

Krav finns också som i andra ledningssystemstandards att hålla en så kallad skolledningens genomgång. Detta är ett besluts forum för ledningen där information ska behandlas för att dra slutsatser om ledningssystemets effektivitet och verkan.

Asys - Ett modernt digitalt ledningssystem

Till ert hjälp i certifieringsprocessen erbjuder vi er vårt digitala Ledningssystem Asys där ni når ut till skolans personal, lärare och elever, oavsett var de befinner sig.
Asys är laddat med smarta digitala funktioner och är flexibelt för att kunna anpassas just för olika skolors organisation.

Flexibelt för verksamhetsnära tillämpning

Asys gör det möjligt att bygga upp den struktur och tillgänglighet som krävs i skolors ledningssystem.
För processorienterad styrning kan även processkartor och flödesscheman enkelt implementeras. Alla användare inom skolan hittar snabbt rätt information och funktioner! Visselblåsarfunktion tillämpas även i verksamheten.

Enkelt och effektivt att hantera avvikelser och händelser

Asys digitala ledningssystem innehåller avvikelsehanteringssystem tillgängligt för hela organisationen i skolan.
Effektiv hantering och kommunikation samt stöd vid behandling och uppföljning med rapporter och statistik.

Skolprojektet TRYGG ARBETSMILJÖ planeras start hösten 2024 (el.enl.övk.) och genomförs på distans med schemalagda utbildningstillfällen med 8-10 skolor per gång.